Χόρευα, ούρλιαζα, στροβιλιζόμουν σα μανιακός. Φώτα, αστροπελέκια με χρώματα εκστατικά, αχλή ονειροφαντασιάς. Εκτοξευόμουν στο άπειρο κι αποκεί στο απειροελάχιστο, μες σε δυο όγδοα του ρυθμού. Μεταλλικές κλαγγές, κιθαριστικά σόλα που διασταυρώνονταν σαν μαγικά σπαθιά των ξωτικών.  Οι θεοί του μέταλ ιερουργούσαν στη σκηνή. Λιωμένο ατσάλι έπεφτε βροχή και μ’ έλουζε από ψηλά, σα να κολυμπούσα σε μια αστραφτερή θάλασσα από γκρίζο μέταλλο, breaking the law, breaking the law.

Η μουσική έπαψε για λίγο, μέχρι το επόμενο τραγούδι. Στάθηκα λαχανιασμένος σαν κυνηγόσκυλο, ακούμπησα τα χέρια στα γόνατα, πάσκισα να βρω την ανάσα μου, που το ’χε σκάσει κι έτρεχε ολόγυρα σαν καταπιεσμένος μπόμπιρας.

Λένε πως τα πολιτικά λάθη, ιδιαίτερα όσα έχουν καίρια σημασία, είναι σαν το βιολί του Χότζα· παίζει τη νύχτα, όμως ο ήχος του ακούγεται την άλλη μέρα το πρωί...

Πέρασε μια βδομάδα από το Συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό ζήτημα, κι οι σχετικές συζητήσεις, αντεγκλίσεις και πολεμικές ιαχές που ακούστηκαν εκατέρωθεν, άρχισαν σιγά σιγά να κοπάζουν.

Απ' την πρώτη στιγμή τούς ζώσανε τα φίδια. Μετά από δυόμιση χρόνια που ο ελληνικός λαός και τα κοινωνικά κινήματα βρίσονταν θαρρείς σε κώμα, πράγμα που επέτρεψε στη χειρότερη και πιο καταστροφική μνημονιακή κυβέρνηση να γίνει ταυτόχρονα και η μακροβιότερη, κάτι φάνηκε πάλι να σαλεύει.

Μετά το σοκ της προδοσίας της υποτιθέμενης αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνταγματική εκτροπή της αντιστροφής του ξεκάθαρου ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, ο λαός λούφαξε και κρύφτηκε αδρανής στο καβούκι του.
1

Όλα όσα ξέρω για την ηθική

μού τα έμαθε το ποδόσφαιρο

Αλμπέρ Καμί

Δεύτερο ημίχρονο κι ο Σώτος Μεντόνης δεν είχε τόπο να σταθεί. Στην άκρη του πάγκου φύτρωναν θαρρείς δωδεκάποντα καρφιά. Κουνιόταν νευρικά, έτοιμος σε κάθε φάση να πεταχτεί ολόρθος. Ζούσε έντονα το παιχνίδι, στιγμή προς στιγμή, λες κι ήταν ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι άλλοι τον βλεφάριζαν με την άκρη του ματιού και χαμογελούσαν με νόημα μεταξύ τους. Η αγωνία του πρωτάρη.
2

Έχεις δει σκύλο να τραγουδάει; Όχι; Εγώ τον έχω γείτονα. Στην αντικρινή οικοδομή, τελευταίος όροφος, απάνω απάνω. Γκριζόμαυρος, σγουρομάλλης, μπαμπάτσικος. Σπάνια τονε βλέπεις στο μπαλκόνι. Μα κάθε που αντηχεί το ακορντεόν από μακριά, ο σκύλος εκεί, απίκο. Κι ο οργανοπαίχτης πλανόδιος, δίχως στον ήλιο μοίρα. Ποιος ξέρει από πού να ’ρθε, μάλλον Βαλκάνιος υπάνθρωπος σαν κι εμάς.

Το τιτάνιο διαστημόπλοιο διέσχιζε με χάρη τον αχανή αστροκατακλυσμό του γαλαξία, σελάχι ηλεκτροφόρο σε φεγγοστόλιστο ωκεανό. Ο ψηλόλιγνος άντρας με τη γρυπή μύτη και τα ίσια κατάμαυρα μαλλιά, που πέφτανε σε ακατάστατες μουσκεμένες τούφες στ’ ολόδρωτο μέτωπό του, σήκωσε το κεφάλι κι απόθεσε το βλέμμα στην ολογραφική οθόνη που κάλυπτε τη μπροστινή πλευρά της γέφυρας.

Τα μάτια του ασυναίσθητα ψάξανε να βρουν τη Γη. Ξεφύσησε με μια μελαγχολία στο σκούρο του βλέμμα.
1

Δυστυχώς, οι πυρκαγιές αποτελούν το θέμα αιχμής και του φετινού καλοκαιριού. Θα ακούσουμε πολλούς διαξιφισμούς και θα οχλοβοήσουμε γι' άλλη μια φορά, τις αμέσως επόμενες μέρες, σε σχέση με την προστασία και την αποκατάστασή τους. Η λέξη "αναδάσωση" θ' ακουστεί ξανά και ξανά. Σε κάποιες περιπτώσεις θα συμβεί κιόλας. Κι όμως, δεν θα ωφελήσει...

Είναι λοιπόν καλό να γνωρίζουμε κάποια επιστημονικά δεδομένα, που αφορούν ωστόσο όλους μας, τις ζωές και τα σπίτια μας.
3

Το διήγημα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από το μπλογκ του κυρίου Νίκου Σαραντάκου, "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία".

Η εποχή απαιτούσε μιαν εικόνα

του επιταχυνόμενου μορφασμού της

Έζρα Πάουντ

Ήμουν ευτυχισμένος κείνο το βράδυ. Χρόνια είχα να αισθανθώ τέτοια χαρά, τόση ανάταση. Έσφιξα τα δόντια μην τ’ αφήσω να φανεί. Θα ’ταν αντιεπαγγελματικό, άπρεπο αναμφίβολα.
3

Οι μυριόχρωμες στίξεις του Άφραστου:

Οξείες βλεμμάτων, ανάσας βαρείες,

περισπωμένες χαμόγελων αμήχανων,

θαυμαστικά από κόρες διασταλμένες,

κόμματα αναπάντεχων σιωπών,

τελείες παγιωμένων πεποιθήσεων...

Στους στάβλους του Αδιάφορου

–πανώριοι, χρυσοστόλιστοι, στάβλοι βασιλικοί–

ξυστρίζω της φαντασίας μου τα ψωράλογα.

Σεβάσμια σελώνω τις νεκρές ορμές μου,

να καβαλήσει αγέρωχη η Συνήθεια

κι ακίνητη να παρελάσει

σε σημειακές στερεότυπες λεωφόρους.

Πάντοτε ήμουνα τυχεράκιας. Η τύχη μ’ είχε πάρει στο κατόπι. Η μάνα δε βαριότανε να διηγιέται, σε φίλους και συγγενείς, ότι ήρθα στον κόσμο με το κεφάλι τυλιγμένο με σκέπη, όπως ο Μέγας Ναπολέων, σημάδι θείας ευαρέσκειας. Ο πατέρας σχολίαζε στοχαστικά πως να γεννηθεί κανείς με τσίπα τη σήμερον, δε θε να τού βγει σε καλό.

Στο σχολείο με φωνάζανε Γκαστόνε. Δε θέλει και πολύ να χτιστεί ο μύθος. Ο αγέρας έφερνε χαρτονομίσματα στα πόδια μου, ’κει που βάδιζα.
4
Φόρτωση